Documentaires

De afgelopen maand heb ik een aantal documentaires gekeken die me het delen wel waard leken.Documentaires

Het levenswerk van kalf jonathan 1127

Het laat je het levensverhaal zien van Jonathan, een koe in Nederland. Expliciete scenes vanaf de geboorte tot het laatste restje als biefstuk. Het klinkt ontzettend cru, maar zo is dus het leven van slachtvee.  Er wordt weinig gesproken in de 2Doc documentaire en belangrijke levensmomenten krijgen een tweetal woorden tekst ter uitleg. Naast de beelden krijg je nog muziek die je in een bepaalde stemming brengt, eerder mineur. Als vegetariër wou ik dit eens zien: kijken wat ik mis zeg maar. De slachting en het verdelen van vlees zodat er zoveel mogelijk kan gebruikt worden, draaiden men maag om.

Klik hier om de documentaire te bekijken

Koekenbakker Punselie

Eveneens van 2Doc was de documentaire over een koekenbedrijf in Gouda. Ik had nog nooit eerder gehoord van dit merk, maar uit het werk bleek dat het vroeger vrij succesvol was als een internationale onderneming. Het was grotendeels vanwege de economie na 9/11 dat het bedrijf begon te sukkelen. Ik vond het een mooie open documentaire met toch enige realistische drama eroverheen. Wat ik van 2Doc heb gezien komt allemaal zo neutraal mogelijk over zodat je zelf de emoties kan invullen, ook de traagheid in de producties heeft zijn effect. In ieder geval: tijdens kreeg ik heel veel zin in koeken van Punselie!

Klik hier om de documentaire te bekijken

The truth about vitamins

Sommigen mensen nemen met hartenlust vitaminesupplementen in onder het geloof dat ze enkel voordelen brengen en geen schade toebrengen. Dit is dus niet het geval en dat wordt goed uitgelegd in deze BBC documentaire. Hoe er door verkeerde informatie-verspreiding zekere processen in gang worden gezet. Er komt o.a. aan bod dat Beta-caroteen supplementen longkanker zelfs kan ondersteunen bij rokers en dat vitamine C supplementen verkoudheid niet kan voorkomen maar iets sneller genezen.

Klik hier om de documentaire te bekijken

Becoming a Geisha

Geisha’s en die gehele wereld interesseren mij. De film Memoirs of a Geisha laat de opleiding al zien, maar het voelt toch anders om het in een documentaire te volgen. Yukina (15) volgt een zware opleiding in Japan zodat ze een Maiko kan worden. Tijdens de opleiding mag ze niet telefoneren met haar familie, moet ze haar gehele houding aanpassen en nieuwe kunsten leren.

Klik hier om de documentaire te bekijken

Sugar versus Fat

Wat is er slechter voor je lichaam: suiker of vet. Met deze vraag gaat een tweeling van dokters experimenteren. Een maand lang volgen ze een aangepast dieet. De ene een laag in vet en rijk aan suiker dieet en de andere een laag in suiker en rijk aan vet dieet. Ze testten welke gevolgen dit heeft voor hun denkvermogen, sportieve prestaties en natuurlijk voor hun gezondheid. Een zeer interessant uitkomst en documentaire in zijn geheel!

Klik hier om de documentaire te bekijken

Welke documentaire zag jij laatst?

16 reacties op ‘Documentaires

 1. Nilou

  Ik heb die van de Geisha ook gezien! Was echt leuk en eerst was haar familie erg aarzelend maar toen ze een echte Maiko werd, was iedereen zo blij en trots op haar was mooi om te zien. Truth about vitamins en sugar versus fat ga ik zeker bekijken 😀 Thanks voor de tip, kijk hier steek ik nog eens iets van op 😀

 2. oliviapenguin

  Sugar vs Fat klinkt interessant, zal vast confronterend zijn voor mij de vreetmachine :< Memoirs of a Geisha heb ik dankzij jou gekeken en vond ik echt geweldig, de documentaire zou ik ook graag willen zien! c:

  • Jasmine

   Ik raad die film iedereen aan, zo schitterend 🙂 Wat die kerels daar doen, dan zou je al heel wat toeren moeten uithalen om hetzelfde resultaat te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s