Film: If I stay

Wat zou je doen als niemand van je gezin er meer is – zou je blijven leven?

If I stay
Bron: Doane Gregory/Warner Bros./AP Photo

Dit is de hartverscheurende vraag die Mia moet beantwoorden in If I stay naar de gelijknamige young adult novel van  Gayle Forman.

Mia Hall (Chloë Grace Moretz) dacht altijd dat kiezen tussen een muziekopleiding aan Julliard of bij haar grote liefde Adam (Jamie Blackley) blijven, de moeilijkste beslissing van haar leven zou zijn. Alles verandert als een zorgeloze familie-uitstap eindigt in een tragedie. Zwevend tussen leven en dood, is er nog maar één beslissing over voor Mia, die niet alleen haar toekomst maar ook haar lot bepaalt.

Ik ben een fan van Chloë Grace Moretz’s acteerwerk. Op haar jonge leeftijd *1997* heeft ze al aan veel personages vorm gegeven. Meerdere keren neemt ze een donkere rol op zich: The eye, Kick-ass, Let me in en Carrie. Ze is ook erg goed op het scherm in familievriendelijke prenten waaronder: Diary of a wimpy kid, Jack and the beanstalk, Hugo en Dark shadows. If I stay was zeker een film die ik aan mijn Moretz lijst wou toevoegen. Al van te voren wist ik hoe deze film, in de trant van Just like heaven, zou eindigen en de grote lijnen, maar de invulling kan veel veranderen aan een filmervaring.

De film is een wisselwerking van heden en flashbacks. De vrolijke en lichte flashbacks vormen een contrast tegenover het zware ongeval en diens consequenties. Het begin is een liefdesverhaal die je kunt verwachten van een young adult novel: met relatiehobbels en cultuurverschillen. Het heden is zwaarder en speelt zich  voornamelijk af in het ziekenhuis.

De kracht van muziek was erg belangrijk aangezien Adam een elektrische gitarist is en Mia een klassiek getrainde cello-speelster, elk met een passie voor muziek en hetgene wat hen bindt. Liedjes hadden een grote ondersteunende functie: lyrical bij kritische momenten en upbeat waar het hoorde. De mengeling van rock en klassiek was mooi uitgebalanceerd. Fun fact: Moretz had cello-lessen gekregen zodat ze echt zou kunnen spelen in de film, maar uiteindelijk was het niet geheel Juilliard niveau.
De designers van de productie hebben de personages dermate gekleed dat het hun karakters weerspiegelden. Hoe ze gebruik maakten van lichte kleuren en stoffen om Mia’s kwetsbaarheid te ondersteunen.

Qua acteurs herkende ik er niet veel. Natuurlijk de hoofdpersonage ‘Mia’ Moretz en daarnaast enkel nog Stacy Keach die de rol van grootvader ‘Gramps’ op zich nam en een emotioneel stuk dialoog uitte. De gave ouders à la Easy A en knappe vriend, waar elke meid van de Middelbare School naar staart. In het algemeen heb ik niets op te merken aan de casting.

If I stay
Bron: youngadultbooks.nl

Ik had het kijken naar If I stay enorm uitgesteld omdat ik bij de trailer al wist dat ik in de bioscoopzaal een traan zou laten en inderdaad dat was ook het geval (twee keer). Gelukkig was de zaal enorm leeg. In totaal zaten we er met vier meiden. Trouwens, er zaten echt smaakvolle kledingstukken in de film die ik best ook zelf zou willen, waaronder de grijze jas die Mia droeg (maar dan in het donkerblauw).

If I stay is een mooie film met enkele cheezy momenten en cliché zinnen, maar in het geheel eentje die je laat lachen en huilen.

8 reacties op ‘Film: If I stay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s