Vers brood

Brood bakken2
Een van de leuke dingen aan mijn richting (Voedings-en dieetkunde) vind ik de mensen die je tegenkomt. Je hebt altijd een gemeenschappelijke interesse, voedsel! Je moet weten dat ik van bakken houd: cakes, muffins, taarten en brood. Alleen ben ik erg slecht in het bakken van dat laatste. Mijn broden komen haast altijd half ongaar uit de oven. Gelukkig zit er in mijn richting iemand die een bakkersopleiding heeft gevolgd en die was zo aardig om mij wat richtlijnen en algemene tips te geven voor een goed brood.Brood bakken1De verhoudingen voor een brood zijn:
1000 g bloem
500-550 ml water
20 g blokgist
17 g zout
10 g vetstof

Enkele nota’s bij deze verhoudingen. Blokgist is niet exact hetzelfde als poedergist (zakjesformaat), want poedergist heeft een sterkere constante werking dus als je opteert voor poedergist is 7 g voldoende. Het gebruik van vetstof is geen vereiste, dit zorgt er enkel voor dat de gluten van je bloem versoepelen en je een zachter brood krijgt. Nog een persoonlijke nota: zelf heb ik niet 17 g zout toegevoegd, want dit vind ik echt onwijs veel. In mijn brood zat 10 g zout.

Voor het brood zelf. Voeg alle ingrediënten samen en kneed het tot een stevige bol. Leg je brood op tafel met een handdoek erover om te laten rijzen. De eerste rijstijd van je brood bedraagt 30 minuten. Na de rijstijd moet je het brood nog een enkele keer vouwen zodat de gassen eruit komen. Daarna gaat de tweede rijstijd van 45-60 minuten in. Laat het brood op een warmere temperatuur rijzen en als het kan ergens waar het net iets vochtiger is. Plaats het brood gedurende 30-40 minuten in een 220-230 graden Celsius oven.

Mijn favoriete manier om zelfgebakken brood te eten is met een beetje olijfolie en provinciaalse kruiden en een aantal tomatenplakken erop.

Brood bakken

 Waarmee beleg jij jouw brood?

8 reacties op ‘Vers brood

  1. Leen

    amai ja, 17 gr zout is echt wel veel! Wij doen maar een theelepeltje zout in een brood, en ook een theelepeltje suiker. Maar ik denk dat er bij de bakker veel meer zout in zit, sommige broden vind ik heel zout smaken. Als ik het me goed herinner mag je eigenlijk maar 6 gram zout per dag eten, en de gemiddelde Belg eet zo’n 12 gr zout per dag! Veel te veel dus!

    • Jasmine

      Iemand heeft goed opgelet =] Inderdaad 6 gram, maar wel onthouden dat het 17 gram (absolute maximum) op een kilo is en niet veel mensen gaan een hele kilo brood eten op een dag. Een brood van 800 gram bevat vaak rond de 10 gram zout vandaar ook mijn keuze om die hoeveelheid te nemen (maar dan voor een kilo).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s